– Den allvarligaste humanitära folkhälso krisen någonsin måste vi svara på, säger avgående biståndsminister Hillevi Engström (M).
Hela FN-maskineriet har ställts i alarmläge på ett sätt som inte skett tidigare, säger hon. Värst drabbade är Liberia (3022 fall och 1578 död), Sierra Leone (1813 drabbade och 593 döda) och Guinea (1008 drabbade och 632 döda). Om vi inte handlar snabbt kan det bli hundratusentals eller miljoner döda.
Ja, kanske man målar upp en skräckbild, men med dagliga rapporter om läkare som kämpar i dessa utsatta land skickas hem när de blir sjuka till sina hemländer för vård gör mig definitivt rädd.
Metro hade en artikel 2014-10-02 som skrev att för första gången har ett fall av ebola konstaterats utanför afrikanska kontinenten, i USA. Det smittade fallet i USA var en vuxen person som blev smittad i Liberia och sedan flög till Texas. Väl framme sökte personen vård för symptom som nu bekräftas ha orsakats av ebola.
Det kallades snabbt till en presskonferens där Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC sa att de inte tror (?) att andra på planet smittats.
I Sverige innebär inte fallet i Sverige förändrade rutiner, enligt Thomas Tolfvenstam, infektionsläkare vid Folkhälsomyndigheten. De har precis som USA har Sverige en beredskapsplan på plats sedan utbrottet i Västafrika.
Mannen som fann ebola viruset 1976, den belgiske virologen Peter Piot, är i dag chef för London School of Hygiene and Tropical Medicine. Han ser inte någon risk för spridning av ebola i vare sig USA eller Europa, men varnar för att epidemin kan komma att spridas till Indien.
Många indier jobbar inom handel och industri i Västafrika och det räcker bara att en av dem blir sjuk och reser tillbaka till Indien under inkubationstiden för att hälsa på släktingar och sedan, när han väl blir sjuk, går till ett sjukhus.
Läkare och sjuksköterskor bär sällan skyddshandskar och de skulle omedelbart bli infekterade och sprida viruset vidare.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.