I en artikel i SvD Insikt 2014-02-09 av Ola Wong, har ett par tvingats ta tåget eftersom den krisartade smogen i Shanghai gjort att deras plan var tvungen att landa i Changsha istället och de fick ta tåget därifrån. Stationen i Changsha ser ut som en modern flygplats. De åker i ett snabbtåg som är rent, rökfritt, punktliga och bekvämma. Det finns en servitris som går förbi med en kaffebricka, wifi finns och tv.

Kina bygger höghastighetstågen Gaotie (kan köra 380 km/tim, men pga spårkvalitet ca 300 km/tim) som alltid går i tid. Tågen går t ex från Changsha till Shanghai på mindre än 7 tim. En sträcka på 1173 km och som inte är beroende av smog. Eller Changsha – Beijing på 5 timmar. Biljetten kostar 468,50 yuan (ungefär samma i SEK).

I Shanghai kommer Gaotie in på Hongqiaostationen, där man kan ta rulltrappan upp och är då på Hongqiao flygplatsen eller i samma byggnad ta tunnelbanan istället direkt till Shanghai centrum – snabbt, smidigt och smart, precis som snabbtågen.

Varje dag åker 2 miljoner resenärer. Bara 5 årefter tåget introducerats transporterar det redan dubbelt så många passagerar som landets inrikesflyg.

 

Kina har redan världens största nät för snabbtåg och det växer hela tiden.
2008 byggdes första sträckan på 10 000 km snabbspår.
2009 påbörjades Lanxin-linjen som motsvarar hela Sveriges längd.
2012 invigdes världens hittills längsta snabbspårsträcka från kalla Beijing till subtropiska Guangzhou.
2014 kommer Kina hantera fler passagerare än de som totalt åker inrikesflyg i USA, rapporterade New York Times i fjol.
Man talar om at bygga snabbspår från Tyskland genom Frankrike till England… En konkurent till flyget?

USA har dock inte lyckats bygga en meter snabbtåg…